Kövesse őt: Sony Magyarország

Bejelentették a Sony World Photography Awards 2019 zsűrijét

Sajtóközlemény   •   okt. 09, 2018 16:39 CEST

2018. október 02.:A World Photography Organisation örömmel jelenti be a világ legsokoldalúbb fotópályázatának, a Sony World Photography Awards 2019 zsűritagjait. A bejelentés tiszteletére válogatás jelent meg az idei Nyílt kategória pályamunkáiból, valamint a zsűrielnök, Mike Trow pár jótanáccsal szolgál azoknak, akik szívesen részt vennének a fotóversenyen.

Mindemellett a World Photography Organisation bejelentette a 2019-es Nemzeti díj versenyében résztvevő országainak listáját is. A Sony World Photography Awards hatéves múltra visszatekintő elismerése egyedülálló lehetőséget biztosít a pályázóknak a világ több mint 50 országából, hogy munkájukat egy nemzetközileg elismert fotópályázaton mutathassák be.

A XII. Sony World Photography Awards az idei évben is többféle kategóriában díjazza az elmúlt 12 hónap legjobb kortárs fotóművészeti munkáit. A jelentkezés ingyenes a www.worldphoto.org/swpa weboldalon.

Szakértő zsűri keresi a világ legjobb kortárs fotóit

A World Photography Organisation által gondosan kiválasztott zsűri tagjai mindannyian sikeres és elismert szakértők a fotóiparban. A Professzionális verseny 10 kategóriáját elbíráló bizottság tagjai a világ minden tájáról képviseltetik magukat:

Erin Barnett, kiállításokért és gyűjteményekért felelős igazgató, International Center of Photography (Egyesült Államok)

Brendan Embser, szerkesztő, Aperture (Egyesült Államok)

Olivier Laurent, külföldi fotószerkesztő, The Washington Post (Egyesült Államok)

Emma Lewis, kurátor asszisztens, Tate (Egyesült Királyság)

Isabella van Marle, kiállítói kapcsolatokért felelős vezető, Unseen (Hollandia)

●Zsűrielnök: Mike Trow, szerkesztő, fotós, producer (Egyesült Királyság)

„Megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek az idei Sony World Photography Awards fotópályázat professzionális versenyének zsűrielnöke. A témák sokszínűsége, és a tény, hogy a képek olyan kérdéseket vetnek fel, vagy olyan problémákra hívja fel a figyelmet, amelyek az egész világot érintik teszi igazán izgalmassá és egyedivé a fotópályázatot. Azoknak, akik szeretnék bemutatni tehetségüket azt tanácsolom, hogy gondosan válasszák ki a nekik megfelelő kategóriát és higgyenek abban, amit közölni akarnak a világgal. Mutassák be hogyan látják a világot, és messziről kerüljék a közhelyeket. A különböző fényképezési technikák és stílusok egyre nagyobb hangsúlyt kap a kreativitás és a dinamika, ezért a technikai tudás is rendkívül fontos. A kiváló szakemberekből álló bizottságot nehéz lenyűgözni, de ha a pályázók a legjobbat hozzák ki magukból, akkor egyáltalán nem lehetetlen. Meg kell győzniük a zsűrit, hogy képesek egyszerre összefüggő, dinamikus és gyönyörű fényképeken bemutatniuk témáikat” – mondta Mike Trow, a Professzionális verseny zsűrielnöke.

A zsűri a Nyílt verseny 10 kategóriájában egy önálló képből álló portfoliót értékel, amelynek vezetője Rebecca McClelland, (Egyesült Királyság) a Saatchi Saatchi & Prodigious fotográfiai igazgatója és művészeti produkció vezetője. Továbbá örömmel jelentjük be, hogy az Ifjúsági verseny és Nemzeti díj zsűrielnöke is Rebecca McClelland lesz.

A Diák verseny pályamunkáit három, a fotózásban nemzetközileg elismert szakértő fogja elbírálni, köztük Jason Baron, kreatív vezető, BBC Creative (Egyesült Királyság); Bruno Bayley,szerkesztő, Magnum Photos (Egyesült Királyság) és Jeff Hamada, alapító, szerkesztő, BOOOOOOOM (Kanada)

A zsűritagok részletes életrajzai elérhetők az alábbi weboldalon:

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

Inspiráló válogatás a Nyílt verseny kategóriáiból

A 2018-as rekordszámú jelentkezés* után a 2019-es Sony World Photography Awards-ra is több ezer sokszínű és kivételes szépségű fénykép érkezett, a világ minden tájáról. Míg a Professzionális versenyben több felvételből álló portfóliókat bírálnak el, addig a ma bemutatott képek egytől egyig a Nyílt verseny 10 kategóriájába érkezett önálló képekből álló munkák. A válogatásban többek között megtalálható Marco Gaiotti (Olaszország) fényképe, amely a Spitzbergák szigetcsoport vízbe fagyott hegycsúcsait ábrázolja (Tájkép kategóriában). Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz (Spanyolország) képe egy búvárt mutat be munka közben a bilbaoi Guggenheim Múzeum mellett lévő Nervión folyóban, Christy Lee Rogers (Egyesült Államok) munkája pedig a víz által gerjesztett örvényekbe gabalyodott embereket ábrázolja (mindkettő Mozgás kategóriában).

Világszintű elismerés a díjazottaknak, Nemzeti díj és Sony Grant Támogatói Program

A Sony World Photography Awards minden évben több kategóriában elismeri és díjazza a Professzionális és Diák versenyekre beérkezett lenyűgöző fotósorozatokat, valamint a Nyílt- és Ifjúsági versenyek legjobb önálló képeit. A Nemzeti díj értékeli a helyi fotós tehetségek legjobb munkáit a világ több mint 50 országából. A folyamatosan frissülő tartalmak mellett további információk várják az érdeklődőket a résztvevő országokról és díjakról a következő linken: https://www.worldphoto.org/2019-national-awards

A fotópályázat a győztes és shortlistes fotósok számára világszintű elismerést, pénznyereményeket, a Sony legújabb digitális képalkotói eszközeit, valamint kiállításokon való részvételt biztosít.

A Sony Grant Támogatói Program segítséget nyújt a díjazottaknak jövőbeli projektjeik finanszírozásában. A Professzionális verseny győztesei 7 000 dollár, a Diák verseny döntős fotósai pedig 3 500 dollár támogatást és lehetőséget kapnak, hogy a Sony és a World Photography Organisation által meghatározott témában egy közös projekten dolgozhassanak együtt.

Fontos dátumok

A 2019-es Sony World Photography Awards versenyeinek jelentkezési határideje a következő:

●2018. november 30. 14:00 – Diák verseny

●2019. január 4. 14:00 – Nyílt, Ifjúsági és Nemzeti díj versenyek

●2019. január 11. 14:00 – Professzionális verseny

A Nyílt- és Ifjúsági shortlistesek névsorát 2019. február 5-én, a Nyílt verseny és a Nemzeti díj győzteseit 2019. február 26-án jelentik be. A Professzionális és Diák versenyek döntőseit 2019. április 2-án, az Év fotósa, a Nyílt verseny kategória győzteseket, valamint a Diák, Ifjúsági és Professzionális versenyek győzteseit 2019. április 17-én jelentik be. A Sony World Photography Awards 2019 legjobb képeiből kiállítás nyílik, amely megtekinthető 2019. április 18 – május 6. között a londoni Somerset House-ban.

A Sony vállalatcsoport vezető szerepet tölt be a zenei, a videós és a képalkotó eszközök, a játékok, valamint az infokommunikációs termékek területén – mind a fogyasztói, mind a professzionális felhasználói szegmensben. A Sony piacvezető pozícióját a saját gyártású zenei és mozgóképes tartalmai mellett számítástechnikai szórakoztató eszközeinek és megoldásainak, valamint online szolgáltatásainak köszönheti. A Sony éves konszolidált árbevétele megközelítőleg 77 milliárd dollár volt a 2018. március 31-ével véget érő pénzügyi évben. A Sony nemzetközi weboldala az alábbi linken érhető el: http://www.sony.net/.